10.9.2017

    Dokumentární film o městě Kladně, Příběh jedné vesnice, má v současné době téměř 32.000 shlédnutí. Již několik let se nikdo neozval s poptávkou DVD. Až minulý týden se znovu ozvalo Informační centrum v Kladně, že je zase po filmu poptávka.

    Jak to s tou distribucí tedy vlastně je? Při vzniku filmu bylo použito mnoho materiálů ze soukromých archivů mnoha lidí. A vždycky padla otázka; Co dostanu, když to použijete ve svém filmu. No nic. Na film nikdo nic nepřidal, ani město Kladno, jak se mnozí domnívají, ani Fond na podporu české kinematografie, ani soukromý sponzor. // V tomto místě upozorňuji, že několik soukromých subjektů drobně přispělo na vznik jiného projektu o Kladně, o němž zde teď není řeč.// Tedy nezbylo, než projekt Příběhu jedné vesnice prohlásit za nekomerční, ale nejen to vyhlásit, ale také dodržet. A tedy od počátku bylo počítáno s tím, že ihned po premiéře bude film umístěn na internet, abychom se vyhnuli výrobě DVD, což se také stalo.

    Na premiéru jsme připravili 50 DVD s tím, že je lehce odvezeme zpět. A stejně, jako dnes, se DVD prodávalo za náklady na jeho malosériovou výrobu, což je 40,- Kč. Jenže na premiéru přišlo 120 diváků, namísto očekávaných třiceti a DVD jsme domů nevezli žádné. A k našemu velkému překvapení, i po umístění filmu na internetu, byl film nadále vyžadován na nosiči DVD. Navíc jsem byl kontaktován pracovníky Informačního centra města Kladna, kteří se sami rozhodli distribuovat film za těchto podmínek, aniž by si k ceně přihazovali svoji obvyklou marži, v podstatě pod tlakem poptávky občanů. A vždy, když jim zásoba docházela, ozvali se pro další. Posledních několik let se ale neozvali a tak jsem se domníval, že poptávka pominula.

    Až v minulém týdnu se z infocentra ozvali znovu s výčitkou, že jsem je přestal zásobovat a že je film i dále vyžadován. Tak nevím, asi se jich budu muset každý týden ptát, jestli ještě DVD mají nebo ne. A současně jeden divák napsal dotaz do komentáře na YT, jestli se dá film ještě sehnat. On nezavolal. Nenapsal mi mail. Nešel na webový formulář. Nenapsal mi na FB. On napsal komentář. Tak a já se teď cítím jako nespolehlivé zvíře a píšu tenhle blog.